HTML

Levegőtisztaság

Friss topikok

Magyarországon is volt a londoni, 4000 áldozatot követelő szmoghoz hasonló

2014.11.21. 07:52 :: Fodor Tomi

A légszennyezettségi adatok és jövőbeli várható alakulásuk közzététele napjainkban elengedhetetlen követelmény. De vajon mit jelentenek az elhangzó szakkifejezése?

A légszennyezettség alakulásához az emberi tevékenység mellett nagymértékben hozzájárulnak az időjárási tényezők is. Így van ez a szmog esetén is. A szmognak két fajtáját különböztetjük meg: a London- és a Los Angeles-típusút.

legszures levego.jpg

A téli (London-típusú) szmog
Ipari és városi területeken magas légnyomás, magas páratartalom és -3 és 5 °C közötti hőmérséklet esetén alakul ki. Kialakulásáért elsősorban a SO2, a por, a koromszemcsék, a kénsavcseppek a felelősek. 1952. december 4-én Londont sűrű köd ülte meg, amelyet a leszálló hideg levegő helyben tartott. Mivel nem volt szél, ez a köd öt napon keresztül egyre vastagabb és vastagabb lett. Ez volt a világ eddigi legnagyobb légszennyezési katasztrófája: az egészségügyi minisztérium jelentése szerint a négy nap alatt és a következő hetekben 4075 ember halt meg és közel százezren betegedtek meg. Ennek a maró hatású szmognak a káros következményei: asztma, halálos kimenetelű tüdőödéma. 1989. januárjában Budapesten és Miskolcon is észleltek hasonló típusú szmogot.

Fotokémiai (Los Angeles-típusú) szmog:
Ez a típus is a forgalmas nagyvárosokra jellemző, de a londoni szmogtól eltérően nem télen, hanem nyáron, napsütéses időben, nagy gépkocsiforgalom esetén erőteljes. A fotokémiai szmog 25-35 °C hőmérséklet, alacsony páratartalom és alacsony szélsebesség esetén jön létre. A jelenség kialakulásáért a motorokból származó nitrogén-oxidok, a szén-monoxid (CO) és a különböző szénhidrogének tehetők felelőssé. A napsütés hatására előbb ózon, majd a fenti vegyületekből reaktív szerves gyökök, végül peroxi-alkil-nitrátok keletkezhetnek. A fotokémiai szmog erősen izgatja a nyálkahártyát, az ózon pedig károsítja a növények leveleit. Ilyen típusú szmogot először 1985-ben észleltek Magyarországon.

Szólj hozzá!

Címkék: egészség légszűrő levegő szmog légszennyezés légtisztító levegőtisztítás

A bejegyzés trackback címe:

https://levegotisztasag.blog.hu/api/trackback/id/tr516912437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása