HTML

Levegőtisztaság

Friss topikok

Pekingben tesztelik majd a világ első szmogszívóját

2014.11.28. 07:00 :: Fodor Tomi

Öt évvel a pekingi olimpia után merült fel a kérdés, vajon képes-e az ember akkora légtisztító berendezést gyártani, amely akár egy városi park felől is képes eltűntetni a szmogot?

szmog_levegő_tiszta levegő_légszűrés.gif

Daan Roosegaarde holland mérnök a tavalyi Dutch Design Weeken mutatta be az égboltporszívót, amelyet Peking polgármesterével közreműködve, egy új városi parkban akarnak tesztelni. A rendszer hasonlóképpen működik, mint ahogy a lufi vonzza a hajszálakat, csak itt a föld alá beásott réztekercsekből származó elektrosztatikus mező „húzná” le a földre a szállóport. A tervező elmondása szerint az elektromos mező az emberi szervezet számára nem lenne érzékelhető, még a pecemakereket sem zavarná. 

A cél 50-60 méteres szélességben kitisztítani a park fölött az égboltot. A prototípus már létezik, sikeresen szmogtalanított egy köbméternyi levegőt a Delft Technológiai Egyetem laborjában, igaz még csak egy ötször 5 méteres szobában tesztelték. A nagy kérdés most az, hogy a pekingi szabadtéri teszteken miként szerepel majd idén télen a szmogszívó, és milyen hatást vált majd ki a közvéleményben, amikor a porfelhőben egy nyíláson át nap világít meg egy parkot.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás légszűrő környezetvédelem levegő légszennyezés légtisztító levegőtisztítás

A bejegyzés trackback címe:

https://levegotisztasag.blog.hu/api/trackback/id/tr166912491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása