HTML

Levegőtisztaság

Friss topikok

Sokba kerül a légszennyezés

2014.10.10. 13:12 :: Fodor Tomi

Az 1998 évi kibocsátási adatokat és a 2000 évi árakat használva országonként – Luxemburgot kivéve és az Európai Unióra vonatkozóan – számszerűsítették a légszennyező anyagok által okozott átlagos károkat, illetve költségeket.

dfbd.jpg

Nem városi környezetben az EU országaiban a kén-dioxid tonnánként átlagosan 5200 euró, a nitrogén-oxidok 4200 euró, az illékony szerves vegyületek 2100 euró, míg a por (kifejezettena két mikrométer átmérőjűnél kisebb részecskék, az ún. PM2.5) 14 000 euró kárt okoznak. Városokban a kén-dioxid és a por sokkal több kárt okoz, mint vidéken. A PM2.5 kibocsátás például tonnánként további 33 000 euró költséggel jár minden 100 ezer lakosra vonatkozóan, míg a kén-dioxid esetében ugyanez a kár pótlólagosan 6000 euróra tehető a vidékre becsült értéken felül. Ezek az adatok rámutatnak a porszennyezés csökkentésének fontosságára, nemcsak kormányzati szinten, de egyénileg, a saját lakókörnyezetünkben (locsolás, növénytelepítés, forgalomkorlátozás), saját lakásunkban (légszűrő és légtisztító berendezések, párásító készülékek használata) is. Az egyes országokra becsült adatok eltérésének a különböző népsűrűség, az uralkodó szélirány és Európa nagy népsűrűségű központjaitól való eltérő távolság az oka.

Forrás: Estimates of marginal external costs of air pollution in Europe, 2002)

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás levegő por porszennyezés légtisztító Európai Unió levegőtisztítás

A bejegyzés trackback címe:

https://levegotisztasag.blog.hu/api/trackback/id/tr16777559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása