HTML

Levegőtisztaság

Friss topikok

Levegőtisztítás magyar módra

2015.04.27. 07:51 :: Szerző01

Egy magyar feltaláló azonban nem csak szmogtól szabadítaná meg a városlakókat, de egyben esti utcai fényt is biztosítana esztétikus viráglámpájával.

 4t54_5z5.png

A budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója, Horváth Péter olyan lámpát tervezett, amelynek egyik szára képes teljes egészében elnyelni a szennyezett levegőt, és azt algák segítségével bioüzemanyaggá alakítja, amit környezetbarát autók használhatnának fel, de maga a lámpa is ezzel működne. Az algák ráadásul a vízben a széndioxidból felszabadítják az oxigént, ami visszakerülne a levegőbe, így két legyet is lehetne ütni egy csapásra. Sőt hármat, mert az utcai közvilágítást forradalmasító, kála virágra emlékeztető lámpatest esztétikus is.

A légszennyezettség csökkentésére született elgondolás tevei még csak a rajzasztalon léteznek, de kíváncsian várjuk, mikortól jelennek meg a nagyvárosokban ezek a szmogtalanító óriásvirágok.


t_5tttzz.png

 

12 komment

Címkék: egészség légszűrő lámpa környezetvédelem levegő szmog találmány környezet légszennyezés áram oxigén alga tiszta levegő légtisztító levegőszennyezés Magyarország Budapest levegőtisztítás kipufogógáz Moholy-Nagy Művészeti Egyetem légtisztítógép légszűrőgép közterületi világítás

A bejegyzés trackback címe:

https://levegotisztasag.blog.hu/api/trackback/id/tr267383358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Steerio 2015.04.29. 17:35:52

A szmogért, légszennyezésért, egészségkárosító hatásokért pont nem a széndioxid a felelős, nanem a minden más, nitrogénoxidok, szénmonoxid, korom, PM10, ózon, ilyesmi.

A széndioxid nem ránk veszélyes (mi is azt lélegezzük ki), a gond az vele, hogy üvegházgáz. A lámpa jól néz ki, de a szennyezett levegő ellen nem tesz semmit.

dubitus 2015.05.01. 17:47:08

Modern és ráadásul szép is.
Sajnos, a szén-dioxid ellen felesleges.
A szén-dioxid nem mérgező, viszont a globális felmelegedés egyik okozója. Ez ellen pedig nem jópofa lámpával lehet kűzdeni, hiszen a fel nem használt kvótánkat eladják, hogy mások hogy bocsáthassák ki helyettünk.
Nem csak a simogatást érzi az, amit/akit a másik kezünkkel ugyanakkor ütünk!

AdmiralKex 2015.05.02. 21:24:38

Milyen lenne a hatásfoka? A pumpát is a saját üzemanyagával működtetnék? A bioüzemanyag is termel széndioxidot?

Knifemaster 2015.05.03. 08:00:20

A lámpa esztétikus,remélem tovább jut a tervezőasztalnál.
Az üvegházhatás meg a sokadik átverés amit szintén sokan elhittek.

Frigyes Zsolt Hips 2015.05.03. 11:05:24

A széndioxid nehezebb a levegőnél... ezért inkább alulra kellene tenni a beszívó nyílást, hogy a talajhoz közeli helyekről nyerjen levegőt. A Kála virágzat szép, mégis a szár alsó 30 cm-es részét kellene átalakítani a levegő beszippantásához.

Wabbit 2015.05.04. 17:31:26

L'art pour l'art, értelmetlen parasztvakítás.
In the meantime, in 2011, in The Soviet Russa:
egzt.ru/energetics/energetics_120.html

Károly Szász 2015.05.04. 18:03:08

Szerintem először meg kellene várni, hogy megvalósuljon, aztán tenni a megjegyzéseket. Ha a városban ezzel is tisztul a levegő, már nyertünk valamit. én szorítok nekik, hogy sikerüljön. A formája pedig igazán elegáns.

kék madár 2015.05.05. 02:33:43

nekem tetszik de a tervezo is biztos lakotelepen nott fel mint en. Fát latott mar? :)

Katalin Anda 2015.05.06. 23:04:00

De lehetne agyalni rajta legalább, hogy valóban ne csak oxigént állítson elő, hanem a káros anyagokat is szűrje ki a levegőből... persze e mellett ne károsítsa senni extrával a természetet...

Wabbit 2015.05.07. 11:22:14

@Károly Szász: Minek-kinek szorítasz? Ez egy fantázia-dizájn, fetételezem, hogy valami alap vizsgafeladat lehetett a moholy-nagy művészeti egyetemen. A funkciójának semmi értelme, semmi realitása nincs. Ahogy fentebb írták, a CO2 nem szennyezőanyag. Bioüzemanyagot pedig nincs értelme helyileg termelni, elhanyagolható mennyiségben ráadásul.
Aki ezt tervezte művészeti iskolába járt. Egy értelmes embernek kellene, hogy annyi esze legyen, hogy ne a reális funkcionalitást kérje tőle számon, ne azt nézze a műveiben. Ez itt szép (vagy nem szép), ennyi. Az én véleményem az, hogy önmagában szép lenne, de még ezen a fotón sem illik bele a városképbe. De ez szubjektív.
A környezetvédelem problémáinak megoldásai komplex mérnöki és tudományos feladatok, feltételezem, hogy Horváth Péter sem gondolta komolyan, hogy ő ezt most egy csapásra megoldja. (Ha mégis, akkor ott valami baj van.)
Valaki ebből csinált egy kattintásvadász cikket, a naív laikusok pedig osztják fészbukon ezerrel, mint Egely György hidegfúzióját.

nikmarcell 2015.07.10. 08:24:56

Ez baromsag. Megint egy dizajner, akinek lovese sincs a biologiahoz. Ez kb. olyan, mintha a tavakba probalnek vizalatti fakat ultetni legburokban.
süti beállítások módosítása