HTML

Levegőtisztaság

Friss topikok

Üveges professzor

2015.02.27. 07:56 :: Fodor Tomi

Ha azt hiszed, hogy a légszennyezettséget csak a kipufogógázok okozhatják, tévedsz. Azzal is befolyásolod az üvegházhatást, hogy megnézed levegőtisztasággal foglalkozó weboldalukat.

uveges_professzor.jpg

Sajnos rossz irányba. Legalábbis ezt támasztja alá Alex Wissner-Gross harvardi fizikus kutatása, amit az egyéni internet felhasználás környezeti hatásairól készített. Ebből világosan kiderül, miként befolyásoljuk a légkör felmelegedését internetes„szörfözés” közben.

A weboldalak szervereit elektromos energiával működtetik, amit 80 %-ban fosszilis tüzelők (szén, kőolaj és földgáz) elégetésével működő erőművekben állítanak elő. Ennyi a rövid magyarázat. Böngészés közben tehát széndioxidot bocsátunk ki, ami üvegházhatást eredményez.

A fizikus szerint egy átlagos Google kereséssel 7 gramm CO2 termelünk. Rengeteg energiát felemészthet ugyanis, mire a több ezer kilométerre lévő szerverekről befut a keresett infó a gépedre. A harvardi koponya napi átlag 200 millió kereséssel számolt. Ez, az összes felhasználó figyelembevételével, pont annyira pörgeti fel a CO2 emissziót, mint a légitársaságok, amelyek egyébként az összes kibocsátás 2 %-át adják. Vagyis, két böngészés között ültess el növényt, amely megköti majd a CO2-t, és máris tettél valamit a légszennyezettség ellen. 

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás légszűrő levegő légszennyezés üvegházhatás légtisztító levegőszennyezés levegőtisztítás kipufogógáz légtisztítógép légszűrőgép

A bejegyzés trackback címe:

https://levegotisztasag.blog.hu/api/trackback/id/tr987211079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása