HTML

Levegőtisztaság

Friss topikok

A kevesebb porszívózás néha jobb

2014.12.26. 07:49 :: Fodor Tomi

Rendszeresen porszívózunk abban a reményben, hogy lakásunk és annak levegője tisztább lesz, miközben közelmúlt béli tanulmányok egyértelműen kimutatták, hogy a porszívók egy része többet árt mint használ.

4het_lvego.jpg

Az említett készülékek finom port és baktériumokat juttatnak vissza a levegőbe, amivel allergiás tüneteket és fertőzéseket okozhatnak. Az említett tanulmányban ausztrál kutatók 62 mutató alapján mérték a légszennyezettséget 11 gyártó (köztük Dyson, Electrolux, Hoover, iRobot, Sanyo) 21 porszívója kapcsán. A készülékek között volt hat hónapos és 22 éves is, áruk pedig 100-tól 800 dollárig változott. Mindegyikük bocsátott ki baktériumot, port és allergéneket a levegőbe. A tanulmány ugyanakkor rámutatott, hogy az drágább és újabb modellek általában kevesebb beltéri légszennyezésért voltak felelősök, mint öregebb társaik.  

A legjobb eredményt HEPA (high-efficiency particulate air) részecskeszűrős készülékek érték el, amelyeknek gyártói azt ígérik, hogy a pollenek, atkák és baktériumok 99.9 %-át eltűntetik a levegőből. A kutatást a Brisbane-i Queensland University of Technology végezte és az Environmental Science & Technology folyóiratban jelent meg.

Szólj hozzá!

Címkék: tipp kutatás egészség allergia légszűrő tanulmány levegő baktérium otthon takarítás légszennyezés por porszívó pollen tiszta levegő atka légtisztító levegőszennyezés szállópor házi praktika Magyarország levegőtisztítás légtisztítógép légszűrőgép allergán HEPA-szűrő

A bejegyzés trackback címe:

https://levegotisztasag.blog.hu/api/trackback/id/tr686959381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása