HTML

Levegőtisztaság

Friss topikok

Tudatos táplálkozással a légszennyezettség ellen

2015.06.29. 12:29 :: Szerző01

Az a tudatos fogyasztó, pontosabban húsfogyasztó, aki kevesebb húst eszik, csökkenti a levegőszennyezettséget és környezeti terhelést.

 bzub7.png

Globális szinten a húsfélék átlagos fogyasztása fejenként évi 40 kg. Hazánkban egy húszassal több: közel 60 kg, ami annyit jelent, hogy az ajánlottnál átlag 68%-kal több zsírt és 25%-kal több fehérjét fogyasztunk naponta. De hogy hogy jön ide a levegőszennyezés?

A három fő üvegházhatást okozó gáz közül – szén-dioxid, metán, és dinitrogén-oxid – a metán 72-szer erősebb a CO2-nál. A globális metán kibocsátás 37%-át pedig az állattartással az ember állítja elő. Az állattartásról már régóta tudják, hogy hozzájárul az üvegházgáz növeléséhez. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) 2006-os jelentése szerint évente 7 és fél millió tonna CO2 egyenérték (CO2e), vagyis az évenkénti világszintű üvegházgáz kibocsátások 18%-a tulajdonítható a szarvasmarhának, bivalynak, birkának, kecskének, tevéknek, lovaknak, sertésnek és baromfinak. Ám több kutató úgy véli, hogy az állatállomány és melléktermékei a világ évenkénti üvegházgáz kibocsátásának 51%-át is képesek „megtermelni”.

Abban nagyjából egyetértenek, hogy 1 kg marhahús előállítása során 27 kg szén-dioxid kerül a légkörbe, és a gazdálkodás helyszínétől függően 13.000 – 66.000 liter víz fogyhat el, mire a hús a tányérban landol. Hogy mit tehetünk a Föld légkörének érdekében? Legyünk egy héten legalább egyszer vegák: ettől személyenként legalább átlag 2 kg-mal kevesebb szén-dioxidot juthat a légkörbe. Heti egy húsmentes nappal számolva évente úgy 104 kg! Hogy ez nem sok? Lehet, de vagyunk 7 milliárdan...

Húsmentes ötletekért kattints ide: http://www.egeszsegesfozes.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: adat érdekesség levegő hús marhahús vegetariánus üvegházhatás metán levegőszennyezés húsimádó

A bejegyzés trackback címe:

https://levegotisztasag.blog.hu/api/trackback/id/tr97582528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása